فهرست مطالب

دانش نامه علوم سیاسی - پیاپی 13 (زمستان 1402)

دانش نامه علوم سیاسی
پیاپی 13 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید سیاوش موسوی رکعتی * صفحات 1-39

    در این پژوهش کیفی با روش توصیفی می خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که، آموزش و پرورش چه نقشی در پیشگیری از آسیب های اجتماعی دانش آموزان در ایران دارد؟ که برآیند آن بدین قرار شد: آموزش و پرورش به مثابه ی یک واقعیت اجتماعی می تواند در پیشگیری از آسیب های اجتماعی به منزله ی آسیب مواد مخدر، آسیب رفتار انحرافی و آسیب فرسودگی تحصیلی دانش آموزان، نقش اساسی داشته باشد: زیرا دانش آموزانی که در معرض مواد مخدر قرار می گیرند را با جامعه پذیری مجدد، دانش آموزانی که در معرض رفتارهای انحرافی قرار می گیرند، را با هویت سازی اجتماعی مجدد، و دانش آموزانی که در معرض فرسودگی تحصیلی قرار می گیرند را با نشاط اجتماعی مجدد، مورد بازسازی قرار دهد: چرا که الف. آموزش و پرورش می تواند با ارائه ی اطلاعات صحیح در مورد مواد مخدر به دانش آموزان در پیشگیری از اعتیاد آن ها نقش داشته باشد. چون دانش آموزان وقت زیادی از خود را در مدرسه می گذرانند: این فرصت خوبی است تا با ارائه ی اطلاعات لازمه، و تقویت رفتار آن ها، پیشگیری لازم را به عمل بیاورند. ب. آموزش و پرورش وظیفه دارد تا با فراهم کردن، فرصت برابری آموزشی از رفتارهای انحرافی دانش آموزان، که ناشی از ناکامی، فشار روحی و روانی و ملال خاطر است، جلوگیری کند: زیرا هر دانش آموزی دارای یکسری آرزوها و امیال است که بسیاری از آن ها، آرزوها و امیال خود را در ادامه ی تحصیل جستجو می کنند. ج. فرسودگی تحصیلی یکی از مسایل مهم آموزشی است که نه تنها باعث از خود بیگانگی دانش آموزان می شود، بلکه ممکن است مانع پیشرفت تحصیلی آن ها هم شود، چه بسا، عملکرد تحصیلی دانش آموزان در مدرسه، و محیط یادگیری را نیز مختل کند. بنابراین مدارس و در راس آن معلمان باید با کمک والدین، با روحیه دادن و تشویق و تدوین برنامه های مناسب این مساله را حل کنند.

    کلیدواژگان: ایران، آموزش و پرورش، دانش آموزان، مواد مخدر، رفتارانحرافی، فرسودگی تحصیلی
  • پریسا نیکزاده *، سجاد احرامی صفحات 41-58

    این تحقیق به بررسی سیاست های دولت ها درباره ی مسائل قومی و هویتی می پردازد. هدف این تحقیق، فهم این موضوع است که چرا دولت ها از سیاست های خاصی در این زمینه استفاده می کنند سوال اصلی این است که اهمیت سیاست همانند سازی در نشان دادن تاثیر متغیر انگیزه بر اهداف سیاسی دولت – ملت ها چیست؟ جهت بررسی مقاله به تاثیر ناسیونالیسم بر همبستگی ملی همچنین ارتباط آن با پدیده دین، پیش زمینه برای شفاف سازی مفهموم مورد نظر پرداخته است تا این نکته به روشنی مشخص شود که تفاوت عملکرد حکومت و ملت ها نشات گرفته از نوع انگیزه چگونه عمل می کند. در نهایت نتیجه تحقیق نشان داد که از انجا که سیاست ها باتوجه به ماهیت حکومت ها اعمال میشوند بنابراین انگیزه هایی در گروه هدف ایجاد میکنند که میتواند بر اهداف سیاسی ونگرش آنان تاثیر بگذارد بنابراین اقوام های متاثر از سیاست خشن همانند سازی مصداق مناسبی برای ارزیابی جوامع مغلوبی است که توسط عملکرد دولتمردان دچار بحران هویت شده تا دریچه ای جدیدی برای نگریستن به مشکلات و آسیب های ناشی از معضلات هویتی ایجاد کند.

    کلیدواژگان: هویت، همانند سازی، ناسیونالیسم، سیاست گذاری
  • جواد جمالی صفحات 59-83

    همزمان با تحولات منتهی به مشروطه، تحولات اجتماعی دیگری در ایران به موازات آن در حال گیری بود که نقش سزائی را در بخشی و رهایی مردم ایفاء کرد. این فرآیند که در حوزه ادبیات انتقادی و در قالب طنز و در قلمرو مطبوعات و ادبیات شکل گرفت، اسباب تنویر افکار فارغ التحصیلان، روشنفکران، حاملان و عوامل تغییر و تحلیل نهائی، عامه مردم را ارائه کردند. با عنایت به این موضوع و با توجه به تاثیر عمیقی که ادبیات انتقادی و به ویژه طنز در بیان واقعیت اجتماعی به صورت مطایبه دارد، در این پرسش که به این پرسش پاسخ می دهد که ادبیات انتقادی و به ویژه طنز چه تاثیری در مردم و نخبگان حاکم دارد. در جامعه از عقب ماندگی ایرانیان و شکل گیری انقلاب مشروطه؟ فرضیه ما در این پژوهش این است که ادبیات انتقادی و به ویژه طنز در عصر مشروطه با ویژگی های استعاره ای، زیباشناسانه، ظرافت عمیق است به عمیق ترین و حادترین مسائل جامعه پرداخته و تاثیر به سزایی در بخشی از مردم ایفا دارد.
     روش تحقیق در این پژوهش نیز توصیفی-تحلیلی و بهره گیری از برخی از ابزارهای تفسیری کوئینتن اسکینر تحت عنوان " هرمنوتیک مقصود رسان" است که بر اساس آن محقق می کوشد، مقصود مولف و یا نگارنده طنز را ازآنچه گفته شده را دریابد می داند.

    کلیدواژگان: ادبیات انتقادی، طنز، عصر مشروطیت، آگاهی سیاسی، هرمنوتیک
  • پرهام مداح*، محمد شاه محمدی صفحات 84-101

    مقاله حاضر به بررسی نقش اساسی هوش مصنوعی در جنگ های شناختی می پردازد. هوش مصنوعی، با توانایی تصمیم گیری بر اساس داده ها و الگوریتم های پیچیده، در این نوع جنگ که به دنبال ایجاد خطا و دگرگونی در محاسبات نظام ادراکی است، نقش بسیار مهمی دارد. کشورهای توسعه یافته از هوش مصنوعی به عنوان یکی از ابزارهای اصلی برای حفظ امنیت شناختی خود استفاده می کنند. این مقاله به بررسی راهکارها و استراتژی هایی که با استفاده از هوش مصنوعی در جنگ های شناختی اجرا می شوند، می پردازد و اهمیت این فناوری در تدابیر امنیتی بین المللی را برجسته می کند. از همین رو پژوهش حاضر به دنبال آن است تا از طریق روش توصیفی_تحلیلی و استفاده از منابع اینترنتی و کتابخانه ای به این پرسش پاسخ دهد که چالش ها فرصت های هوش مصنوعی در جنگ شناختی چیست؟ در همین راستا پژوهش حاضر ابتدا با ارائه و توصیف هوش مصنوعی به توضیح آن پرداخته و سپس مختصات جنگ شناختی را تشریح می نماید و بعدازآن چالش ها و فرصت های هوش مصنوعی در جنگ شناختی را بیان می دارد.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، جنگ شناختی، فناوری، امنیت
  • علیرضا کوهکن*، امید نیاسی صفحات 102-129

    مهم ترین چالش امنیتی دولت ها در عصر کنونی تعامل با ابعاد جدیدی از تهدیدات وجودی است که تا پیش ازاین وجود نداشتند یا نادیده گرفته می شدند تغییرات اقلیمی و آب وهوایی به عنوان یک تهدید بیرونی با ظاهر شدن در عرصه ی بین المللی ابعاد مختلفی از زیست عمومی دولت ها و ملت ها را تحت تاثیر خود قرار داده است. یکی از مهم ترین ابهامات موجود در روابط بین الملل واکاوی چگونگی اثرپذیری تعاملات بین المللی در مواجهه با این تهدیدات جدید اما گسترده است. در همین راستا در پژوهش حاضر ضمن پذیرش رویکرد علمی تجربی و با استفاده از اهداف تبیینی و استراتژی پژوهشی قیاسی و گونه ی پژوهشی بنیادی-کاربردی، چگونگی اثرگذاری تغییرات اقلیمی و آب وهوایی بر الگوهای تعاملاتی بین المللی بر اساس مبانی مطالعاتی مکتب نظری کپنهاگ موردبررسی قرارگرفته است.برای انجام این مهم، پیامدهای تغییرات اقلیمی ارزیابی شده و اثرگذاری این پیامدها در بخش های امنیتی و ساختار سه گانه ی دولت مطابق با مفاهیم مکتب کپنهاگ موردمطالعه قرارگرفته است. یافته های این پژوهش عبارت است از اینکه تغییرات اقلیمی و آب وهوایی با ضعیف کردن دولت ها و ایجاد طیفی از دولت های ضعیف (در معنای کپنهاگی آن) الگوهای منازعه و همکاری در روابط بین المل را تغییر می دهد.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی و آب و هوایی، الگوهای منازعه و همکاری، مکتب کپنهاگ
  • عباس قربانی*، امید زارع زاده، محمدباقر مکرمی پور صفحات 130-158

    بسیاری از برجسته ترین نظریه های سیاسی در واکنش به از دست رفتن انسجام و یا احساس خطر ازهم گسیختگی نظم نوشته شده است و اندیشمند علوم انسانی را وادار به ارزیابی عناصر ثبات بخش نموده است. چرا و چگونه باوجود کشمکش های سیاسی و عدم اجماع، فروپاشی اجتماعی رخ نمی دهد؟ اساسا هر اندیشمندی با توجه به دوره زمانی و جغرافیایی در پاسخ به این پرسش و حل این بحران راهکار ارائه داده است. نظم اجتماعی که در مقابله با بی نظمی و ناامنی قرار می گیرد، به نوع ارتباط نهاد دولت و جامعه مدنی و همچنین قراردادهای اجتماعی بستگی دارد. در دوره هرج ومرج و بحران های اجتماعی، دولت ها با تقویت عوامل همبستگی، چه عوامل ارزش محور و چه توزیع عادلانه ثروت و یا با ابزارهای قهریه سعی در عبور از بحران و جلوگیری از فروپاشی می نمایند. در دوران بعد از انقلاب اسلامی در سال 1357، با تشکیل نظام سیاسی مبتنی بر دین و با مرکزیت فقاهت شیعی، بحران ها و بی نظم هایی به وجود آمده و هرکدام در طول چهار دهه اخیر دلایل مختلفی داشته است که در این پژوهش در مقاطع مختلف عوامل بی ثباتی و ابزارهای حل آن بررسی شده است.

    کلیدواژگان: ثبات، انقلاب اسلامی، دولت، ارزش، اقتدار
|
  • Siyavash.mousavi Rakati * Pages 1-39

    In this qualitative research with a descriptive method, we want to answer the question, what is the role of education in preventing the social harms of students in Iran? The result of which was as follows; Education, as a social reality, can play a key role in preventing social harms such as drug harm, deviant behavior harm, and student burnout; Because it rehabilitates students who are exposed to drugs with resocialization, students who are exposed to deviant behaviors with social re-identification, and students who are exposed to academic burnout with re-social vitality. ; Because A Education can play a role in preventing their addiction by providing correct information about drugs to students. Because students spend a lot of time in school; This is a good opportunity to provide the necessary information, and to strengthen their behavior, to implement the necessary prevention. b. Education has the duty to prevent deviant behavior of students, which is caused by failure, mental and psychological pressure and boredom, by providing equal opportunities for education. Because every student has a series of wishes and desires, many of them search for their wishes and desires in continuing their education J. Academic burnout is one of the important educational issues that not only alienates students, but may also hinder their academic progress, possibly disrupting students' academic performance in school and the learning environment. Therefore, schools and especially teachers should solve this problem with the help of parents, by encouraging and developing appropriate programs.

    Keywords: Education, students, drugs, deviant behavior, academic burnout
  • Parisa Nikzadeh *, Sajjad Ehrami Pages 41-58

    This research examines government policies on ethnic and identity issues. The purpose of this research is to understand why governments use certain policies in this field. The main question is, what is the importance of identification policy in showing the variable effect of motivation on the political goals of governments-nations? In order to examine the effect of nationalism on national solidarity, as well as its connection with the phenomenon of religion, the article has been used as a background to clarify the concept in order to clearly identify the difference between the performance of the government and the nations based on the type of motivation. Finally, the result of the research showed that since the policies are applied according to the nature of the governments, they create incentives in the target group that can affect their political goals and attitudes, so the ethnic groups affected by the violent policy of assimilation are a good example for evaluating societies. It is a loser who suffered an identity crisis due to the actions of the statesmen to create a new lens to look at the problems and damages caused by identity problems.

    Keywords: identity, assimilation, nationalism, politics
  • Javad Jamali * Pages 59-83

    Along with the developments leading to Constitutional Era, other social developments were emerging, which played a significant role in public awareness and liberation. This process which significantly formed in the area of critical literature in the form of humor and in the realm of press and literature, provided for the enlightenment of graduates` thoughts, intellectuals, carriers and agents of change, and in the final analysis, the general public. With regard to this and considering the profound impact of critical literature, especially humor, in expressing social reality in the language of humor, in this article we attempt to answer the following question: What was the effect of critical literature, especially humor, on the awareness of the public and the ruling elites regarding Iranian backwardness and the formation of Constitutional Revolution? Our hypothesis in the present study is that critical literature, especially in Constitutional Era, with its metaphorical and aesthetic features as well as its elegance has managed to deal with the deepest and most serious problems of the society, and has had a significant impact on public awareness.
    As regards method, this is a descriptive – analytical research in which we used some Quentin – Skinner`s interpretive tools titled as “Illocutionary Hermeneutics” based on which the researcher tries to find out the intention of the author or writer of humor from what has been said.

    Keywords: Critical Literature, Humor, Constitutional Era, Political Awareness, Hermeneutics
  • Parham Maddah*, Mohammad Shah Mohammadi Pages 84-101

    The present article examines the fundamental role of artificial intelligence (AI) in cognitive warfare. AI, with its ability to make decisions based on complex data and algorithms, plays a crucial role in this type of warfare, which aims to disrupt and manipulate cognitive perceptions. Developed countries utilize AI as a primary tool to maintain their cognitive security. This article delves into the strategies and approaches implemented using AI in cognitive warfare, highlighting the significance of this technology in international security measures. Accordingly, this research aims to answer the question of what challenges and opportunities AI presents in cognitive warfare through a descriptive-analytical approach, utilizing online resources and library materials. Initially, the research introduces and describes AI, followed by an outline of cognitive warfare coordinates, and subsequently discusses the challenges and opportunities of AI in cognitive warfare.

    Keywords: Artificial Intelligence, Cognitive Warfare, Technology, Security
  • Alireza koohkan *, Omid niasiy Pages 102-129

    The most important security challenge for governments in the 21st century, especially after the collapse of the Soviet Union, is dealing with new forms of existential threats that did not exist before. Climate change as an external threat outside of intergovernmental interactions has affected various aspects of the public life of states and nations. One of the most important uncertainties in international relations is the analysis of the effectiveness of international interactions in the face of these new but widespread threats . In this research, the effect of climate changes on international interaction patterns has been investigated based on the theoretical foundations of the Copenhagen school. To do this, the consequences of climate change have been evaluated and the impact of these consequences on the security sectors and the triple structure of the government have been studied according to the concepts of the Copenhagen school. The findings of this research are that climate change, changes the patterns of conflict and cooperation in international relations by weakening governments and creating a range of »weak states« (in the Copenhagen sense). It is noteworthy that this research has been compiled in the form of scientific-experimental approaches and based on explanatory goals and deductive strategy.

    Keywords: Climate Change, Patterns of Conflict, Cooperation, Copenhagen school
  • Abbas Ghorbani *, Omid Zarezadeh, MohammadBaqer Mokarmipour Pages 130-158

    Many of the most prominent political theories have been written in response to the loss of coherence or the sense of danger of disintegration of the order, and have forced humanities thinkers to evaluate the stabilizing elements. Why and how despite political conflicts and lack of consensus, social collapse does not occur? Basically, every thinker has provided a solution to this question and solving this crisis according to the time and geographical period. The social order that is placed against disorder and insecurity depends on the type of relationship between the government and civil society as well as social contracts. In the period of anarchy and social crises, governments try to overcome the crisis and prevent collapse by strengthening solidarity factors, whether value-based factors or fair distribution of wealth or by coercive means. In the era after the Islamic revolution in 1357, with the formation of a political system based on religion and with the centrality of Shiite jurisprudence, crises and disorders have arisen, and each of them has had different reasons during the last four decades, which in this research at different stages of the factors Instability and its solution tools have been investigated.

    Keywords: stability, Islamic revolution, government, value, authority